2021 október 23 - KOZUGYEKERT

Tartalomhoz ugrás
2021 október 23-án átadtuk a Széchenyi Díj ​a ​Közügyekért Díjakat.

A díjakat átadta Varga István Attila, Varga-Márfy Kft. ügyvezetője, a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató Mentők alapítója és Varga Lajos, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület alapítója.

Támogatóink: Aqua Mathias-Víz, Csóbor Pincészet,  Aranyalma Cukrászda: sütik, Varga-Márfy Kft - szervezés

Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Széchenyi Díj a Közügyekért 2021-os díjátadó ünnepségen. Varga István vagyok, a díj egyik társalapítója.
A Közügyekért díj névadója Széchenyi István, politikus, író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a „LegNagyobb Magyar”.
Eszméi, tevékenysége és hatása által a modern, új Magyarország egyik megteremtője volt. A magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport területén végrehajtott reformok fűződnek. Számos intézmény alapítója és névadója. Széchenyi Béla és Széchenyi Ödön édesapja.
Széchenyi István gyakorlati alkotásai
- folyószabályozás, - lóversenyzés
- 1825-ben felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia létrehozására
-      kezdeményezte a Budapesti Lánchíd felépítését, beindította a gőzhajózást, - részt vett az óbudai hajógyár alapításában, - gőzmalmot létesített
- országszerte népszerűsítette a selyemhernyó-tenyésztést,
- kaszinókat szervezett, melyek a társasági élet központjaivá váltak
- Pestet és Budát kívánta az ország fővárosává fejleszteni, ő használta először a Budapest megnevezést,
-      közlekedés fejlesztése - javasolta a manufaktúrákat,
-      vasútvonal építése,  téli kikötő építése
Felolvasom a legnagyobb magyar néhány gondolatát:
"Nincs oly bölcs a világon, ki még igen sok hasznossal ne nevelhetné tudományát, mint viszont: alig van oly tudatlan a föld kerekén, kitől egyet s mást nem lehetne nagy haszonnal tanulni. Minden emberben van valami jó, mint virágokban a méz, s így remélhetem: a közönség engedőleg fogja ezen értekezést fogadni.  Én azt szeretem hinni:* minden jobb lelkű ember bizonyos vágyást hordoz szívében – habár sejtetlen is –: magán, felebarátin s mindenen, ami őt környezi, szüntelen javítni.
Előbbre s magasabbra törekedik az ember, ez kétséget nem szenved, s mi azt minden tárgyban láthatjuk.... Soknak, igen soknak célja csak egy: nemes és dicső, s nem egyéb, mint a közjó előmozdítása; de annál különbözőbbek s többfélék azon módok, melyeket mindenki a közcél elérése végett legfoganatosbaknak tart s melyekhez ragaszkodik. Mindegyik építni akar... " Eddig az idézet,,
Itt van vonalban Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke.
Hölgyeim és Uraim, megosztok Önökkel néhány gondolatomat:
Mindenkinek tudnia kell, éreznie kell, hogy hol a helye, mi a szerepe az adott társadalomban. Felelősséggel kell tudni segíteni, soha sem célszerű kényszerből tenni valamit. Az ember az egyetlen szabad akaratú lény, így önállóan dönthet a maga és a köz javára!
Tudunk alkotni és különböző minőségű valóságokat teremteni. Természetünknél fogva teremtő lények vagyunk: minden gondolatunkkal, vágyakozásunkkal, érzéseinkkel, félelmeinkkel, szavainkkal és tetteinkkel folyamatosan, még ebben a másodpercben is alkotunk és teremtünk.
Mindenkinek vannak álmai, vágyai. Vannak, akik gyorsabban, vannak, akik lassabban érik el. Érdemes sikerként megünnepelni a célok elérését, hiszen ebből meríthetünk a következőkhöz erőt, lelkesedést.  Törekedjünk elképzelhető és elérhető célok kitűzésére és merjünk nagyot álmodni. Ha kitartóan álmodozunk és vágyakozunk, és hajlandóak is vagyunk megtenni ezekért az álmokért mindent, akkor előbb utóbb megteremtődnek, egyik a másik után.
Az egész út olyan, mint egy Grimm mese. Vannak ijesztő és varázslatos részei, vannak benne segítők és ellenlábasok és tele van sok-sok csodával. Ez az út a saját legbecsesebb kincsünkhöz vezet, alászállásokon és felemelkedéseken keresztül. Oda vezet ahhoz az aranyhoz, ahhoz a kincshez, amelyet a külső világban soha nem találhatunk meg, mert ott nem létezik. A világ legkellemesebb hellyé tételéhez ez a belső kincs a kulcs, amelyet ha megtalálunk magunkban, az egész külső világot bearanyozza, jobbá és újjá varázsolja.
A világ velünk alakul, mert a változtatást csakis saját magunkon, a hozzáállásunkon tudjuk elkezdeni, elvégezni. Ki kell állni önmagunkért, szeretteinkért, az életért, amelyet élni akarunk. Kreatívan játszhatjuk az életet. Ha úgy éreznénk, hogy eltévednénk útközben, akkor változtassunk irányt vagy kérjünk segítséget. Ha van merszünk segítséget kérni, akkor mindig kiderül, hogy másoknak is hasonló kihívásaik vannak.  Formatívan, jó irányba fejlesztően kérdezzük gyakran önmagunkat vagy az Univerzumot. Megfelelő kérdéseinkre mindig a megfelelő választ fogjuk kapni.
... Mindig legyünk tudatában annak, hogy a szeretet - önmagunk, mások és a világ szeretete - továbbá a megbocsátásra való képességünk, ami hozzásegít ahhoz, hogy felelősségteljes felnőtt, érett személyekké váljunk …ezek együttesen mindig kivezetnek minket bármilyen nehézségből, labirintusból.
Más és más tehetségeket, készségeket kaptunk az életünkhöz. Akik értenek hozzá azt mondják, hogy a tehetség csak egy dolog, az elszántság és a szorgalom sokkal fontosabb. Tudatosítsuk magunkban, hogy mindannyiunknak egyéni felelőssége van közösségünkért és a világunkért. Emberek vagyunk, így aztán sokfélék és különbözőek, nagyon fontos, hogy jó szándékkal közeledjünk egymáshoz és figyeljünk egymásra. Mindig köszönjünk meg mindent, legyünk hálásak és bízzunk a csodákban. Tudjunk választ adni minden este saját magunknak arra a kérdésre: Mit tettem ma, ami holnap is számít?
Ma és itt ünnepeljük jelöltjeinket! Azt kívánom, hogy érezzék jól magukat a mai ünnepségen!
Elérkezett az idő a díjak átadására, így szólítom a színpadra a díjak átadásához Varga Lajos nyugalmazott tűzoltót, a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató Mentő Alapítvány elnökét, a Széchenyi Közügyekért díj társalapítóját.
Most pedig szólítom első díjazottunkat:
1) EGERSZEGI ANDREA Bicske Önkormányzati tűzoltóság tűzoltója 20020-ban elérte 122. vonulását. Önfeledt munkájával segíti az embereket. Köszönjük. Kérem, maradjon a színpadon

2) Németh Krisztina, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület2009-es megalakulása óta szakmai vezetőként, majd 2019-től elnökhelyettesként végzi munkásságát. Aktív részt vállalt azoknak a nemzetközi kapcsolatoknak a kialakításában, amelyek révén Magyarország 2020-ban tagja lett az Izlandi Lovas Világszövetségnek.
Számos ingyenes gyermek és közösségi program megszervezésében és lebonyolításában vett részt, hogy megismertesse a lovaglás szépségét, országunk lovas-hagyományait többek között a jövő generációjával. Korábban versenyzőként és versenyszervezőként is bizonyította rátermettségét. Most aktív szakmai párbeszédet folytat az izlandi lótenyésztés, és versenyeztetés hazai beindítása érdekében magyar és nemzetközi szakértőkkel. Hazánkat az izlandi lovak és az izlandi lovas kultúra meghonosításával szolgálja, és a jövőben tovább gazdagítaná a hazai lovassportot új dimenziókkal.

3) Pocsai Julianna, a Krajczáros Alapítvány önkéntes munkatársa, a Szent Lázár katonai és ispotályos lovagrend dámája
4) Balassa István, HTBK - Honvédség és Társadalom Baráti Kör tagja, gazdasági szakemberként több civil szervezetnek biztosítja eredményes feladat ok végrehajtását
5) Dropkó Krisztián, Sárszentmihályi Önkéntes Tűzoltók parancsnoka
6) Gemeiner Lajos, Vörösmarty Rádió munkatársaként folyamatosan tájékoztatja a közönséget az aktualitás hírekről, információkról
7) Kalauz Imre nyugalmazott  tűzoltó, egész életét a mások szolgálása, mentése és segítése jellemzi

8) Kiss József posztumusz tűzoltó, nagyon sok munkatársának példaképe, önzetlen munkájával segítette az embereket

9) Martinovszky József, Velencei Önkéntes Tűzoltóság aktív tagja,

10) Pálinkás Imre Pál, Mohosz Velence, azaz a magyar horgász szövetség munkatársa a Velencei  Tónál, életében a  köz feladatok ellátása volt a legfontosabb  

11) Sebestyén András, Halászati Vezető, kiemelkedő munkásságával segítette a kollégáit, óvta a környezetet  

12) Somos Zoltán, Fehérvár TV munkatársaként folyamatosan tájékoztatja a közönséget az aktualitásokról

13) Straubinger Zoltán János, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület elnöke évtizedek óta a lovas kultúra, a lovassport elkötelezettje. Lokálpatriótaként szűkebb környezetében, Tatán számos lovas, közösségi rendezvény megszületésében vállalt aktív, vezető szerepet, hogy mind többekkel ismertesse meg a lovas hagyományokat, hogy a felnövekvő generációknak is átadja a lovak iránti szeretetet. Miközben időt, energiát, erőforrásokat nem kímélve szolgálta e nemes missziót, úttörővé is vált az izlandi lovak népszerűsítésével. A különleges, tiszta vérvonalú fajta iránti szakmai és lovas érdeklődés új, nemzetközi utakat nyitott meg. A Straubinger Zoltán által vezetett egyesület 2020-ban felvételt nyert az Izlandi Lovas Világszövetségbe, amelynek így hazánk lett a 22. teljes jogú tagja.
Straubinger Zoltán célja szolgálni és erősíteni a 22 ország kapcsolatait, segíteni és beindítani az izlandi lovak magyarországi tenyésztését, új versenylehetőségeket biztosítani a magyar lovasoknak, valamint népszerűsíteni hazánk természeti, kulturális, turisztikai értékeit a világszövetségen belül, így erősítve Magyarország sport-, gazdasági-, kulturális kapcsolatait egyaránt.
14) Szabó Ferenc, Auchan Áruház munkatársa, rendszeresen támogatja a civil szervezeteket, maratoni futó

15) Tuza László, nyugálományú  alezredes,  a Krajczáros alapítvány önkéntes munkatársa, rendszeresen a közügyekért dolgozik

16) Vabrik Zoltán, Váli önkormányzati tűzoltóság parancsnoka a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség alelnökeként teljes életét az embereken segítés, a mentés, kárelhárítás jellemzi.

17) Woth Zoltán Péter, a Magyar Országos Mentőszolgálatnál teljesít szolgálatot, mint mentőápoló, emberi életeket ment nap mint nap.

( A műsor végén, a díjak átadása után Záróbeszéd: )

Köszönjük szépen! Ezen nemes kezdeményezésben résztvevőknek szeretném még egyszer megköszönni önzetlen felajánlásaikat.
Széchenyi gondolatait idézem: „Haszonszerzés nélkül semmi sem történik a világon. Ne is kívánjunk az emberektől érdekeikkel ellentétes dolgot. De nem olyan alacsony vágy ez. Csak adjunk neki józan irányt, fordítsuk nemes célra, közhaszonra.”
... Tudjuk, érezzük, hogy az önzetlenség, az adni és a segíteni akarás mindig felemel.
Megköszönöm a sajtó önzetlen segítségét, továbbá köszönöm a
Varga-Márfy Kft dolgozóinak a segítségét és a szervezést, minden szponzorunknak: Andrea Serleg, Aranyalma Cukrászda, Aqua Mathias Ásványvíz, Auchan áruház, Copy Fehérvár, Csóbor Jenő, Csóbor Pincészet, Mórocz Könyvkötészet, Perpetum Alapítvány, köszönet anyagi és erkölcsi támogatóiknak, a jelölteknek, az itt megjelent vendégeknek.
Hölgyeim és Uraim! Kívánom mindenkinek a legjobbakat és meghívjuk Önöket egy kis állófogadásra. Maradjanak, beszélgessenek még egymással. További szép estét kívánok. A díjazattak maradjanak még a színpadon a fotózáshoz.
​​

A Széchenyi Díj Közügyekért több terület - polgári védelem, tűzoltás, településfejlesztés, közbiztonság, mentés, rendvédelem, fegyveres testületek, közszolgálatosok, köztisztviselők, sajtó és a civil szféra – jelöltjei részére kerülnek átadásra.

Az alapítók és az elnök célja ezzel a Díjjal az, hogy elismerjék mindazokat, akik nem csak magukért, hanem kisebb nagyobb közösségükért is tesznek kitartó és példaértékű munkájukkal.

Időpont: 2017 december 16 szombat  17.00 óra
Érkezés: 16.15-től 16.55-ig
Helyszín: Székesfehérvár, Öreghegyi Közösségi Ház, Fiskális út 93
Parkolni a Fiskális úton vagy a Selmeci úton lehet
Térképen: https://goo.gl/maps/Kcw2NdFBSCU2
Megközelíthető a helyi járatú autóbuszokkal: 23, 24, 25, 26, 26A, 32


Szervezők: Széchenyi Tímea a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Varga István Attila a Varga-Márfy Kft ügyvezetője, a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató Mentők Alapítvány alapítója, a Közügyekért díj kezdeményezője és Varga Lajos a Fehérvári Tűzoltó Egyesület alapítója


Műsor: Himnusz, Köszöntők, Hungarikum Együttes, Díjátadások, Zárszó, Szózat

A rendezvény sajtó nyilvános.


Kérjük, hogy mielőbb jelezzék támogatói és/vagy részvételi szándékukat:  varga@digihigi.hu

PERPETUM Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Zámoly u. 63.
Adószám: 18503278-1-07
www.perpetum.hu ​
Magnetbank Bankszámlaszám: 16200247-1000 1040-00000000
HU33 162002471000 1040 0000 0000 IBAN szám

Támogatások: bárki - magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, intézmények, vállalkozások -  lehetősége szerint termék, szolgáltatás és/vagy pénzügyi támogatással hozzájárulhat a Közügyekért Díjhoz, az utóbbi esetén a PERPETUM Alapítvány Magnetbankos 16200247-10001040-00000000 számlájára utalva.

Viszonzásként ajánlani tudunk: megjelenítjük a honlapon névvel és logóval, a helyszínen elhelyezzük a cég vagy felajánló reklám-molinóját vagy Roll-Up-ját, esetleges díjátadási lehetőség, meghívás további rendezvényekre.

Kérjük, hogy mielőbb jelezzék támogatói és/vagy részvételi szándékukat: varga@digihigi.hu

A Széchenyi Díj Közügyekért több terület - polgári védelem, tűzoltás, településfejlesztés, közbiztonság, mentés, rendvédelem, fegyveres testületek, közszolgálatosok, köztisztviselők, sajtó és a civil szféra – jelöltjei részére kerülnek átadásra.

Az alapítók és az elnök célja ezzel a Díjjal az, hogy elismerjék mindazokat, akik nem csak magukért, hanem kisebb nagyobb közösségükért is tesznek kitartó és példaértékű munkájukkal.

Szervezők: Széchenyi Tímea a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, Varga István Attila a Varga-Márfy Kft ügyvezetője, a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató Mentők Alapítvány alapítója, a Közügyekért díj kezdeményezője és Varga Lajos a Fehérvári Tűzoltó Egyesület alapítója

PERPETUM Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők Alapítvány
8000 Székesfehérvár, Zámoly u. 63.
Adószám: 18503278-1-07
Bank: Magnetbank: 16200247-10001040-00000000
Flag Counter
Magnetbank Bankszámlaszám: 16200247-1000 1040-00000000
HU33 162002471000 1040 0000 0000 IBAN szám
8000 Székesfehérvár, Zámoly u. 63.   Adószám 18503278-1-07

Vissza a tartalomhoz